Servicii
Omul este propriul său manager, el trebuie să-şi evalueze resursele cu realism, să-şi stabilească obiectivele şi să elaboreze proiecte existenţiale pe termen lung, mediu şi scurt, să se folosească de oportunităţi pentru a atinge scopurile de etapă. Identificarea unor scopuri de succes va determina persoana să acţioneze în consecinţă.
Orientarea în carieră este expresia unor talente personale sau aptitudini dominante. Pe măsură ce ele se intersectează cu interesele, motivaţiile şi valorile personale ale individului şi ale mediului extern, social şi economic, se poate ajunge la modelarea unui traseu profesional optim.
Să obţii un loc de muncă este important, dar este de asemenea important să înţelegi că fiecare activitate profesională practicată face parte din cariera ta, după cum tot din carieră fac parte şi activităţile de învăţare, modalităţile de petrecere a timpului liber şi activităţile de voluntariat. Tot ceea ce faci acum, primele joburi sau următoarele - reprezintă paşi în carieră.
Dezvoltarea unei cariere de succes nu este un lucru simplu, se construieşte de-a lungul întregii vieţi. Lumea de azi cere să fii o persoană flexibilă şi adaptabilă.
Succesul la școală, în cariera profesională şi în viaţă depinde de modul în care te implici în activităţile de învăţare, de abilităţile pe care le dezvolţi, de ceea ce îţi place să faci, de relaţiile pozitive cu ceilalţi, de nivelul de încredere în sine şi modul în care este aplicat pe piaţa muncii potenţialul personal.
În cadrul subactivității 2.1 se urmărește valorificarea potențialului propriu a 193 de elevi din învățământul tehnic și consilierea adecvată a acestora, cu impact asupra traseului educațional de lunga durată și implicit asupra unei vieți profesionale si personale satisfacatoare, prin tehnici clasice si instrumente inovative de informare, orientare educationala/ profesionala si consiliere in cariera.
În sprijinul acestui obiectiv, în cadrul acestei subactivități au loc intervenții de informare, orientare și consiliere, ce cuprind acțiuni de evaluare personală a celor 193 de elevi, în vederea selectării și identificării tipului de calificare aprofundată pe care să o urmeze în continuare, corespunzător gradului de formare și abilităților deținute, precum și acțiuni de dezvoltare personală și autocunoaștere (evaluarea și îmbunățățirea stimei de sine, tehnici de învățare și motivație școlară, dezvoltare emotională, comunicare eficientă, planificarea carierei, managementul informației si al învățării, testare psihologică, realizarea unui profil vocațional și ocupațional în funcție de profilul/meseria aleasă, astfel încât să îl ajute pe elev să își dezvolte, din timp, acele abilități în corelare cu postul ales, iar insertia pe piața muncii să fie cât mai eficientă), elemente de marketing personal (redactarea unui CV și a unei scrisori de intenție, modalități de prezentare la un interviu) în scopul cresterii șanselor de a găsi un loc de muncă corespunzător aspirațiilor lor profesionale, pregătirii profesionale și ofertei de locuri de muncă.